تفاصيل الوثيقة

نوع الوثيقة : مقال في مجلة دورية 
عنوان الوثيقة :
إستجابة مضاداتالأكسدة للملوحة وتخفيف أثرها بالخردلة السوداء
Antioxidants Response to Salinity and Ameliorating its Effect by Nigella Sativa
 
الموضوع : علوم البيئة 
لغة الوثيقة : الانجليزية 
المستخلص : Salinity, a major stress in semiarid areas, caused significant decreases in growth (30%), photosynthetic pigments (45%) relative water content (RWC) (20%) and protein content (10%) of Vicia faba L. plants, while protein content, membrane permeability and activities of Catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) were increased significantly (P≥0.05). Treating seedlings with aqueous solution of Nigella sativa alleviated inhibitory effects of NaCl as it caused significant increases in growth and photosynthetic pigments as well as RWC. Antioxidant enzyme activities decreased with Nigella sativa. The results showed that Nigella sativa had antagonistic effect and could mitigate toxic effects of salinity on growth and physiology of plants. 
ردمد : 1998-1066 
اسم الدورية : Advances in Environmental Biology 
المجلد : 8 
العدد : 7 
سنة النشر : 1435 هـ
2014 م
 
نوع المقالة : مقالة علمية 
تاريخ الاضافة على الموقع : Thursday, August 28, 2014 

الباحثون

اسم الباحث (عربي)اسم الباحث (انجليزي)نوع الباحثالمرتبة العلميةالبريد الالكتروني
Hanan Abou ZeidAbou Zeid, Hanan باحث  
Ibrahim A. HassanHassan, Ibrahim A.باحث ihassan_eg@yahoo.com

الملفات

اسم الملفالنوعالوصف
 37298.pdf pdfAntioxidants Response to Salinity and Ameliorating its Effect by Nigella Sativa

الرجوع إلى صفحة الأبحاث