تفاصيل الوثيقة

نوع الوثيقة : مقال في مجلة دورية 
عنوان الوثيقة :
تصاعد الحبيبات العالقة وتركيزاتها الداخلية ومكوناتها الكيمائية النوعية الناجمة عن الطهى. مقالة مرجعية
Emissions and indoor concentrations of particulate matter and its specific chemical components from cooking: A review
 
الموضوع : علوم البيئة 
لغة الوثيقة : الانجليزية 
المستخلص : It has long been known that cooking can create high concentrations of aerosol indoors. Increasingly, it is now being reported that cooking aerosol is also a significant component of outdoor particulate matter. As yet, the health consequences are unquantified, but the presence of well known chemical carcinogens is a clear indication that cooking aerosol cannot be benign. This review is concerned with current knowledge of the mass concentrations, size distribution and chemical composition of aerosol generated from typical styles of cooking as reported in the literature. It is found that cooking can generate both appreciable masses of aerosol at least within the area where the cooking takes place, that particle sizes are largely within the respirable size range and that major groups of chemical compounds which have been used to characterise cooking aerosol include alkanes, fatty acids, dicarboxylic acids, lactones, polycyclic aromatic hydrocarbons, alkanones and sterols. Measured data, cooking emission profiles and source apportionment methods are briefly reviewed. (C) 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. 
ردمد : 1352-2310 
اسم الدورية : ATMOSPHERIC ENVIRONMENT 
المجلد : 71 
العدد : 1 
سنة النشر : 1434 هـ
2013 م
 
نوع المقالة : مقالة علمية 
تاريخ الاضافة على الموقع : Wednesday, June 5, 2013 

الباحثون

اسم الباحث (عربي)اسم الباحث (انجليزي)نوع الباحثالمرتبة العلميةالبريد الالكتروني
Karimatu L AbdullahiAbdullahi, Karimatu L باحث LKA010@bham.ac.uk
Saborit, Juana Maria DelgadoDelgado, Saborit, Juana Maria باحث j.m.delgadosaborit@bham.ac.uk
Roy M HarrisonHarrison, Roy M باحث r.m.harrison@bham.ac.uk

الملفات

اسم الملفالنوعالوصف
 35626.pdf pdfEmissions and indoor concentrations of particulate matter and its specific chemical components from cooking: A review

الرجوع إلى صفحة الأبحاث